Get in touch!+31 (06) 10 59 12 15 | margotvantrier@gmail.com

Share this post

Eind november organiseerde Milieu Centraal een winactie in samenwerking met Yolande Avé. De prijs was een wel heel bijzondere: een kledingkastcheck door Yolande zelf. Ik won en Yolande veranderde mijn kast zó, dat ik er voortaan in kan shoppen. Hoe? Daarvoor moeten we terug, naar de periode voor de check.

Sinds ik ging samenwonen (2014) keek ik steeds vaker tegen een rommelige kledingkast aan. Zijn spullen lagen en hingen keurig bij elkaar, terwijl ik de kast overvol laadde met jurken, vesten en dingen die niet in kledingkasten thuishoren. Met de maand kromp de ruimte die beschikbaar was voor zijn kleren. Ik voelde me net Rupsjenooitgenoeg. Maar ook: steeds vaker wist ik niet wat ik aan moest trekken. Had ik zo’n lelijke kleding? Het leek wel of werkelijk níets bij elkaar paste. Yolande’s naam kwam online steeds vaker voorbij, genoemd door jubelende kennissen die haar hadden ingehuurd of voorzien waren van een geweldige tip of advies. In de voorbeelden zag ik vaak prachtig opgeruimde kasten. Zou dat de oplossing zijn?

Het ligt aan de kast

Of was een nieuwe kast de oplossing voor de onrust die deze kledingchaos veroorzaakte? Ook het nieuwe exemplaar raakte binnen no-time vol door kleding die normaal in de kast lag, netjes op een hangertje te plaatsen. Ik vond wat nieuwe combi’s, maar had al snel weer het gevoel dat ik altijd hetzelfde aan had én – erger nog – niets had om aan te trekken. Een gevoel dat veel vrouwen hebben en vaak wordt weggelachen. Maar; met 2 kasten vol kleding is dat eigenlijk niet meer grappig. Dan heb je wel een serieus probleem. 😉

Eerste selectie

2 kasten vol met kleding voor 1 persoon. Dat is eigenlijk best veel. Te veel. Daar werd ik mezelf akelig van bewust toen ik op zoek ging naar opruimtips. Hoe selecteer je wat mag blijven? Daar heeft Yolande een handig lijstje voor. Ik ontdekte al snel dat 4 dozen met klus- en knuskleding zelfs voor een klushuis veel te veel van het goede is. Zo vaak sta ik nu ook niet met een kwast in mijn hand. En als dat dan toch gebeurt, is er eigenlijk 1 favoriete outfit. 2 grote vuilniszakken met kleding kon ik zonder moeite uit huis doen. Dat ruimt lekker op met die handige tips. Waarvoor heb je Yolande dan nog nodig?

Spiegel

Naast dat Yolande een heel tof mens is, weet ze ook precies de juiste vragen te stellen. Dat begint al vóórdat ze langskomt. Ze vraagt je onder woorden te brengen wie je bent, wat je doet, hoe vrienden je omschrijven, maar ook wat je van haar verwacht. Dit zet al een denkproces in werking. Wat wil je eigenlijk uitstralen? En hoezo lukt dat nu niet? Durf je te vragen wat vrienden van je kleding en je persoonlijkheid vinden? Wat als zij me als heel iemand anders zien dan ik voor ogen heb? Dat is eigenlijk reuze spannend.

Hamster

Nog voordat we inhoudelijk naar de kledingstukken gingen kijken, analyseerde Yolande mijn kleding op grote lijnen. Ze legde alle shirtjes bij elkaar en ik excuseerde mezelf direct voor een flink aantal te simpele shirts die ik kocht omdat ik anders misschien niet genoeg heb (Ja, echt! Dat vond ik). Waarop ze me vroeg: ‘En als je moet kiezen, welke doe je dan aan?’. De mooie, natuurlijk. En daarmee gaf ik indirect ook antwoord op een andere vraag: ‘Vind je het stuk écht mooi?’. Hierop was het antwoord heel vaak ontkennend. Het grote afscheid nemen was begonnen. Wat ik eigenlijk niet echt mooi vond en niet opnieuw zou kopen, mocht weg.

Magneetcombi’s

Na een aantal uur flink selecteren en eerlijk zijn tegen mezelf, bleef er een mooie garderobe over. Één. Mooie. Garderobe. In 1 kast. Ik kon mijn ogen niet geloven. En nog mooier: bijna alles wat over was, bleek met elkaar te combineren. Yolande liet het me zien. Ze pakte een kledingstuk, hield het tegen een ander stuk aan en je zág de combinaties ontstaan. Het was of de printjes en stoffen naar elkaar toe trokken en zelf nieuwe combinaties maakten. Combinaties die mijn geheugen nooit had kunnen maken, maar door stof bij stof te houden ineens niet te negeren waren.

Van een kledingkastcheck, naar 1 kledingkast: check!

Welk kledingstuk hang jij altijd weer terug in de kast omdat je het niet gecombineerd krijgt?

details

sets

Comment (1)

  • Bregje Beantwoorden

    Wat een geweldig resultaat! Ik heb de selfie strippenkaart van Yolande die me vaak al goed op weg helpt! Het is zo leuk om te kunnen shoppen in je eigen kast! Hopelijk kan ik dit jaar ook nog een kledingkastcheck laten doen!

    29 februari 2016

Geef een antwoord